Monday, February 7, 2011

33 ΝΕΚΡΟΙ. ΘΑ ΓΛΥΤΩΝΑΝ;;;



Στους 33 νεκρούς (απο 22 στις 2/2/2011) έχει φτάσει ο μέχρι σήμερα  απολογισμός της φετινής γρίπης στην χώρα μας, την ώρα που ο κόσμος χωρίς την αναγκαία ενημέρωση και πρόληψη απο τις αρμόδιες αρχές ξέχασε πως κινδυνεύει ..  Γιατροί και φαρμακοποιοί  δεν ενημέρωσαν τον πληθυσμό ούτε για τον εποχιακό εμβολιασμό που φέτος ήταν περισσότερο απο ποτέ αναγκαίος.Τώρα, που ελάχιστοι πρόλαβαν να εμβολιαστουν και  η γρίπη βρίσκεται ήδη σε έξαρση ,οι γιατροί κλείνουν τις πόρτες τους στο ΙΚΑ και οι φαρμακοποιοί κρατούν κατεβασμένα τα ρολά .
ΣΟΣ  εκπέμπουν οι επιστήμονες, για να σωθεί κανείς χρειάζεται ΑΜΕΣΑ , μέσα στις  πρώτες δύο μέρες ( και απο τον βήχα , ακόμη ,ως πρώτο σύμπτωμα ) φάρμακα αντιικά. ΑΠΟ ΠΟΥ ; Ποιός ασθενής , με συμπτώματα που μέσα σε ώρες μπορεί να σκοτώσουν, θα πάρει το αυτοκίνητο (αν έχει) και θα τρέχει στο εφημερεύον φαρμακείο; Η ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΩΝ, όπως συνέστησε το υπουργείο σήμερα;
Ο κόσμος ξέχασε και τις οδηγίες , και το τι χρειάζεται άμεσα για να επιβιώσει...   

Σε έξαρση η γρίπη

Δωρεάν από τα φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας, η χορήγηση αντιϊκών.  Δωρεάν θα γίνεται από τα φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας, με απλή ιατρική συνταγή, η χορήγηση αντιϊκών, αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «επειδή η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται και αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, πέραν του ενδεδειγμένου εμβολιασμού και της τήρησης των κανόνων υγιεινής, η χορήγηση αντιϊκών σε ασθενείς όπου υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν».

Τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 έχουν φτάσει τα 33. Σημειώνεται ότι εάν δεν είναι δυνατή η άμεση προμήθεια της αντιϊκής αγωγής από τα φαρμακεία για τους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας, η χορήγηση πραγματοποιείται δωρεάν από τα Φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας με απλή ιατρική συνταγή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τρία όπλα κατά της γρίπης

Εμβολιασμός, υγιεινή χεριών και σωστή χρήση αντιιικών φαρμάκων.

Στην καρδιά της περιόδου έξαρσης της γρίπης βρίσκεται η χώρα μας, καθώς ενα χρόνο μετά την «πανδημία», ο ιός Α (Η1Ν1) επανέρχεται ως εποχική γρίπη, «ρίχνοντας» στο κρεβάτι ολοένα και περισσότερους. Ο επίκουρος καθηγητής Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος - συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σωτήρης Τσιόδρας δίνει πρακτικές απαντήσεις μέσω της «Κ» για τη φετινή γρίπη, η οποία, όπως φαίνεται, θα μας ταλαιπωρήσει για περίπου δύο μήνες ακόμα.

– Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας σε ό, τι αφορά τη δραστηριότητα της γρίπης;

– Σύμφωνα με τα δεδομένα από το Tμήμα Eπιδημιολογικής Eπιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι σταδιακά αυξανόμενη και ήδη νοσεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Αναμένεται η συνέχιση της δραστηριότητας για τις επόμενες 6-8 εβδομάδες. Στην Ελλάδα το επικρατούν στέλεχος γρίπης που εργαστηριακά απομονώνεται είναι το στέλεχος Α (Η1Ν1)2009 που προκάλεσε την περυσινή πανδημία γρίπης.

– Ποια είναι η διαφορά της φετινής «εποχικής» γρίπης σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενων ετών;

– Σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα της περιόδου εποχικής γρίπης 2008-2009, η δραστηριότητα φέτος βρίσκεται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίοδο εποχικής γρίπης αναμένεται να νοσήσει περίπου το 5% - 10% του πληθυσμού. Το πόσοι πολίτες θα προσβληθούν φέτος εξαρτάται από την ανοσία του πληθυσμού σε σχέση με την περυσινή πανδημία, καθώς και από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψής του.

– Πόσο πιο «επικίνδυνη» θα είναι για τους ασθενείς η φετινή γρίπη;

– Ο ιός της γρίπης Α (Η1Ν1) είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει σπάνια πνευμονία ακόμα και σε νέα άτομα, γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση. Μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2011 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 108 σοβαρά περιστατικά γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 22 θάνατοι, που αφορούν στην πλειονότητα άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη και κύρια κλινική εκδήλωση τη σοβαρή πνευμονία. Τα 14 από τα 22 θανατηφόρα κρούσματα αφορούν άτομα υψηλού κινδύνου και ανεμβολίαστα.

– Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από τη γρίπη;

– Τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης είναι η τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, η σωστή χρήση των αντιιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Ειδικά για το τελευταίο είναι μεγάλης σημασίας η συνέχιση του εμβολιασμού έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Σημειωτέον πως η Εθνική Eπιτροπή Eμβολιασμών εδώ και μήνες έχει προτείνει τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης. Ελπίζουμε να μην υπάρξει αμέλεια εμβολιασμού από τις ομάδες υψηλού κινδύνου φέτος.

– Το φετινό εποχικό εμβόλιο προσφέρει προστασία από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1);

–Ναι. Τα στελέχη του ιού της γρίπης που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης περιλαμβάνονται στο φετινό τριδύναμο εμβόλιο γρίπης. Σημειώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με τα Εθνικά Κέντρα αναφοράς της γρίπης, δίκτυο εργαστηριακής επιτήρησης του ιού.


Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ

Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έως και την Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας - Πειραιά.
Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ενώ μέχρι και την Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας- Πειραιά.
Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν από τη Δευτέρα να επιλέγουν γιατρούς από τους συμβεβλημένους με τα ταμεία του Δημοσίου και των Ελευθέρων Επαγγελματιών. Θα μπορούν να τους επισκέπτονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία, επιδεικνύοντας τα βιβλιάρια ασφάλισής τους.
Από αυτήν την εβδομάδα αρχίζει και η διάθεση ατομικών συνταγολογίων προς τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
Το ιατρικό επάγγελμα είναι τέτοιο που δεν απεργεί ποτέ, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.
Επισήμανε πως πρέπει κάποια στιγμή να διευρύνουμε τα όρια του ΙΚΑ. Είπε πως το νομοσχέδιο βάζει ένα πλαίσιο για να οργανωθεί επιτέλους ο πρωτοβάθμιος χώρος στην υγεία.
Να πέσουν οι τόνοι ζήτησε στην ίδια εκπομπή η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα. Είπε επίσης ότι πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία των ασθενών.
Ο Γιάννης Χρονόπουλος, γενικός γραμματέας των γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας, είπε ότι από το ίδρυμα έχουν φύγει 3.500 γιατροί και η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις δίνει το συνταγολόγιο σε άλλους γιατρούς με 600 ευρώ.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ

1.Ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ μπορεί να επιλέξει έναν από τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ και να κλείσει ο ίδιος ραντεβού για να εξεταστεί και να λάβει τη συνταγή για τα φάρμακά του. Το μοναδικό δικαιολογητικό που θα πρέπει να έχει ο ασφαλισμένος είναι το βιβλιάριο υγείας του. Οι εξετάσεις γίνονται χωρίς καμία επιβάρυνση του ασφαλισμένου, όπως και η προμήθεια των φαρμάκων για τα οποία καταβάλλεται μόνο η συμμετοχή που προβλέπεται.

2.Ο ασφαλισμένος μπορεί να ενημερωθεί για τους ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ από το διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ika.gr. Μπορεί επίσης να ενημερωθεί από τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ.

3.Από την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011, οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΙΚΑ στον αριθμό 184, για να ενημερώνονται για τους ιατρούς κάθε περιοχής που είναι συμβεβλημένοι με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Επίσης, από το ίδιο κέντρο θα ενημερώνονται για τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

4.Για τις εργαστηριακές εξετάσεις, εφόσον αυτές αναγράφονται στα παραπεμπτικά των ιατρών, οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται, εκτός των μονάδων του ΙΚΑ και από τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, με άρση του προβλεπομένου πλαφόν.

5.Για τη διανομή των συνταγολογίων στους ασφαλισμένους θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Μέχρι τότε, οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Μετά την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης των ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους, θα γνωστοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης του νέου τρόπου συνταγογράφησης σε αυτά.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ιατρός

Οι ιατροί του ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ, που αποδέχονται την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ασφαλισμένους ΙΚΑ, θα δέχονται τους ασφαλισμένους στα ιατρεία τους.
Σε περίπτωση που απαιτείται η έκδοση συνταγής χορήγησης φαρμάκων, θα χρησιμοποιούν τα ατομικά τους έντυπα αναγραφής φαρμάκων. Στα έντυπα αυτά θα αναγράφονται τα στοιχεία ασφαλισμένου, ο ΑΜΚΑ ιατρού και ασθενούς, η ημερομηνία και η ώρα εξέτασης, το διακριτικό «ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΠΑΔ» ή «ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΑΕΕ», καθώς και ο ειδικός τους αριθμός στον ΟΑΕΕ, η χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και η αντίστοιχη συμμετοχή.
Ανάλογη συμπλήρωση θα γίνεται και στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου.
Η συνταγογράφηση γίνεται με τις οριζόμενες από τα Προεδρικά Διατάγματα διατάξεις.
Σε περίπτωση απλής ιατρικής επίσκεψης ο ιατρός είναι υποχρεωμένος να αναγράφει σε διαφορετική σελίδα του ατομικού του εντύπου τα ως άνω στοιχεία υπογεγραμμένα επιπλέον από τον ασθενή. Σε μηνιαία βάση τα έντυπα αυτά θα υποβάλλονται στο Ίδρυμα προκειμένου να αποζημιωθούν οι γιατροί με βάση τις διατάξεις του ΠΔ/τος 127/05 (ΦΕΚ 182 τ.Α΄). Ο ιατρός αποζημιώνεται για κάθε ιατρική πράξη με τις αμοιβές που ορίζονται από το κρατικό τιμολόγιο. Η αμοιβή καταβάλλεται από το ΙΚΑ εντός 45 ημερών από την υποβολή της συγκεντρωτικής κατάστασης. Σε περίπτωση παραπεμπτικού παρακλινικών εξετάσεων επαναλαμβάνεται η ως άνω διαδικασία σε διαφορετική σελίδα του ατομικού εντύπου του ιατρού.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο φαρμακοποιός

Ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή που αναγράφεται στο ατομικό έντυπο του θεράποντος ιατρού με επικόλληση των ταινιών γνησιότητας (κουπόνια) των χορηγούμενων φαρμάκων, με την προϋπόθεση ότι αναγράφονται τα στοιχεία ιατρού και ασφαλισμένου και οι αριθμοί ΑΜΚΑ και των δύο. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τα Προεδρικά Διατάγματα για τη συνταγογράφηση και τη διάθεση των φαρμάκων. Η εκτέλεση της συνταγής πιστοποιείται με την υπογραφή του ασφαλισμένου.
Η εξόφληση των συνταγών γίνεται από το ΙΚΑ με την ίδια διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα. Για τις συνταγές που εκτελούνται μέχρι την χρήση των ατομικών συνταγολογίων από τους ασθενείς, δεν απαιτείται θεώρηση.

Τι πρέπει να γνωρίζουν τα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένα με το ΙΚΑ

Τα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένα με το ΙΚΑ, εκτελούν εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις, με παραπεμπτικά ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ ή τον ΟΠΑΔ, εφόσον σε αυτά αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του ιατρού και του ασφαλισμένου. Για την εκτέλεση των εξετάσεων αυτών δεν απαιτείται θεώρηση, ενώ για τη μεταβατική περίοδο δεν ισχύει το ανώτατο προβλεπόμενο όριο εξετάσεων (πλαφόν).
Η εκτέλεση των εξετάσεων πιστοποιείται με την υπογραφή του ασφαλισμένου. Στο τέλος κάθε μήνα υποβάλλονται στο ΙΚΑ συγκεντρωτικές καταστάσεις παραπεμπτικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την εξόφλησή τους.
Επισημαίνεται ότι για την πληρωμή των φαρμακοποιών, των ιατρών, των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων, έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011. Στη ρύθμιση προβλέπεται η νομιμοποίηση της πληρωμής από το ΙΚΑ κάθε ιατρικής πράξης (απλές εξετάσεις, διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις, φάρμακα) που γίνεται για ασφαλισμένους του από 7 Φεβρουαρίου 2011 και εφεξής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κινητοποιήσεις από τους φαρμακοποιούς

Από φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας θα μπορούν οι ασθενείς να προμηθεύονται φάρμακα.  Οι ασθενείς θα προμηθεύονται δωρεάν αντιικά φάρμακα από φαρμακεία δημοσίων νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας, παρουσιάζοντας την ιατρική συνταγή, καθώς δεν μπορούν να τα πάρουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Σημειώνεται ότι εδώ και 15 ημέρες η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αυξημένη και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη τα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ του Πειραιά έως την Πέμπτη.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.