Wednesday, March 23, 2011

CPΤ (Center for Prevention of Torture) : ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Φυλάκιο Κυπρίνου :
 Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στον καθημερινό αγώνα υγειονομικής θωράκισης της Ευρώπης κι ανακούφισης  των λαθρομεταναστών.

Λίγες μόλις μέρες μετά την δημοσιοποίηση της αρνητικής έκθεσης του FRA (σχετικά εδω, εδω) σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής και κράτησης των λαθρομεταναστών, και η Ευρωπαική Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (C.P.T.) εξέδωσε δική της έκθεση- Δημόσια Δήλωση για την Ελλάδα που -δυτυχώς - κινείται κι αυτή στο ίδιο απαξιωτικό κλίμα για τις Ελληνικές αρχές. 

Αναρωτιέται βέβαια ο κάθε Ελληνας αλλά και συνάμα Ευρωπαίος πολίτης,  πότε όλοι αυτοί οι σκληροί κριτές -καρεκλοκένταυροι του ευρωπαικού "Κολωνακίου" - θάρθουν και στην περιφέρειά μας  για να αντιμετωπίσουν - συνδράμοντας με  αναγκαίους  και ρεαλιστικούς πόρους, καλύτερα "εμας", επι του εδάφους των συνόρων και σε πραγματικές συνθήκες - τα αειφόρα τσουνάμια των δεκάδων χιλιάδων κατατρεγμένων του πλανήτη που συστηματικά  αποβιβάζονται απο τους διεθνείς δουλεμπόρους στα περίπλοκα και αχανή ανατολικά ευρωπαικά σύνορα, την Ελλάδα... 
Δυστυχώς η αέναη "εισβολή" εκατομμυρίων Ασιατών και Αφρικανών εποίκων στην Ευρώπη είναι ενα γεγονός που δεν αντιμετωπίζεται πλέον ούτε με ανακοινώσεις και κορώνες "ανησυχούντων" φορέων, ούτε με προτεινόμενους φράχτες, τοίχους, θερμικές κάμερες, και την ανεπαρκέστατης ισχύος FRONTEX.   Ανεπαρκέστατης μιάς και η εισβολή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
Είναι θέμα ύψιστης γεωστρατηγικής αξίας για το όποιο πληθυσμιακό μέλλον της Ευρώπης που χρειάζεται  επείγουσα, πολύπλευρη, και βαθειά πολιτική ανάλυση , σχεδιασμό όλων των φάσεων  της αναγκαίας κοινωνικής μηχανικής για την διαχείρισης  της ενσωμάτωσης, και απαιτεί πλέον εναν ενιαίο πανευρωπαικό φορέα υλοποίησης με πραγματικές εξουσίες, αρμοδιότητες, και γενναίους πόρους.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ- Δημόσια δήλωση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (C.P.T.) για την Ελλάδα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημόσια δήλωση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (C.P.T.) για την Ελλάδα.



Η Ευρωπαϊκή Επιτρoπή για τηv Πρόληψη τωv Βασαvιστηρίωv και της Απάvθρωπης ή Ταπειvωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) επιμένει με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο στην κριτική που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα εις βάρος της χώρας μας για τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών. Κριτική, η οποία σε ένα βαθμό έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, η Επιτροπή CPT αρνήθηκε να λάβει υπόψη της την έντονη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του οργανισμού FRONTEX το 90% των παρανόμως εισερχομένων σε χώρες της Ε.Ε., εισέρχεται μέσω της Ελλάδας και των Ε/Τ συνόρων.
 Η CPT αρνείται επίσης να αναγνωρίσει τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας για την αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.
Μια προσπάθεια που αναγνωρίζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και τον πρώην Επίτροπο Manfred NOWAK, διευθυντή του προγράμματος «Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρώπη».

Όταν αντιμετωπίζονται παράνομες μεταναστευτικές ροές ύψους 200-300 ατόμων καθημερινά, η στοιχειώδης υποχρέωση ταυτοποίησης, καταγραφής και ιατρικής εξέτασης των ατόμων αυτών, διαρκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Τούτο σημαίνει ότι σε περίοδο μίας εβδομάδας οι Ελληνικές Υπηρεσίες καλούνται να διαχειριστούν περί τα 2.000 άτομα, γεγονός που από μόνο του αντικατοπτρίζει το βάρος που καλούνται οι υπηρεσίες να φέρουν εις πέρας.
Η χώρα μας παραμένει σταθερή στην υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει, τα οποία έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. και ανάγονται στην ίδρυση νέας υπηρεσίας ασύλου , στην εγκαθίδρυση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, στην εφαρμογή ενός ορθολογικού συστήματος διεθνούς προστασίας.
Πρωτίστως δε, και κατά προτεραιότητα, στην διασφάλιση συνθηκών υποδοχής και παραμονής, με ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση εργάζεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι μόλις πρόσφατα (Π.Δ. 114/22-11-2010 και Ν.3907/ 26-01-2011) τέθηκε σε εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο, αφενός μεν αντιμετωπίζονται τα αιτήματα χορήγησης ασύλου σε α΄ και β΄ βαθμό, καθώς και η εκκαθάριση των εκκρεμουσών υποθέσεων backlog 45.000 αιτήματα.

Σε κάθε περίπτωση είναι άδικο να εξετάζονται τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης ως αποκλειστικό ελληνικό θέμα.
Είναι όμως, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα έχει ευρέως θεωρηθεί ως Ευρωπαϊκό πρόβλημα και έχουν αναληφθεί από άλλα κράτη της ΕΕ πρωτοβουλίες υποστήριξης του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών.


αναδημοσίευση απο εδω


Συμβούλιο της Ευρώπης: Επικριτική δημόσια δήλωση κατά της Ελλάδος για τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών.

Σ' αυτή τη δήλωση επικρίνεται η Ελλάδα διότι παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Επιτροπής, που ξεκίνησαν το 1993 και συνεχίσθηκαν μέχρι και το 2010, οι ελληνικές αρχές δεν προέβησαν ή δεν μπόρεσαν να προβούν σε μέτρα βελτίωσης των συνθηκών κράτησης των μεταναστών και καλυτέρευσης της διαβίωσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές
Σε επικριτική δημόσια δήλωση κατά της Ελλάδος, για την συνεχιζόμενη έλλειψη δράσης των ελληνικών αρχών στους τομείς των συνθηκών κράτησης των παράνομων μεταναστών και της κατάστασης στον σωφρονιστικό τομέα προέβη, σήμερα, η Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).
Η δημόσια δήλωση της Επιτροπής έγινε με βάση το άρθρο 10, παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την πρόληψη των βασανιστηρίων. Είναι η έκτη φορά από το 1989 που η Επιτροπή αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία εναντίον κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σ' αυτή τη δήλωση επικρίνεται η Ελλάδα διότι παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Επιτροπής, που ξεκίνησαν το 1993 και συνεχίσθηκαν μέχρι και το 2010, οι ελληνικές αρχές δεν προέβησαν ή δεν μπόρεσαν να προβούν σε μέτρα βελτίωσης των συνθηκών κράτησης των μεταναστών και καλυτέρευσης της διαβίωσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.

Ειδικότερα, στην δημόσια δήλωση της CPT, υπογραμμίζεται ότι:

* Παρά τις δέκα επισκέψεις που από το 1993 έχουν πραγματοποιήσει κλιμάκια της Επιτροπής στην Ελλάδα και παρά τις συνεχείς συστάσεις, παρατηρείται έλλειψη δράσης για τη βελτίωση της κατάστασης των παράνομων μεταναστών και της διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές.
* Από το 1997, η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η κράτηση των παράνομων μεταναστών για εβδομάδες ή και μήνες σε πολύ κακώς επιπλωμένα μη αεριζόμενα και μη διαθέτοντα επαρκή φωτισμό κελιά, χωρίς τη δυνατότητα προαυλισμού, είναι απαράδεκτη και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
* Οι ανησυχίες που εκφράσθηκαν από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2009 δεν αντιμετωπίσθηκαν σοβαρά από τις ελληνικές αρχές ενώ, αντίθετα, υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης στις ελληνικές φυλακές, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τον υπερπληθυσμό στα κελιά διαβίωσης των κρατουμένων, από την ανεπαρκή στελέχωση και από την κακή υγειονομική περίθαλψη.
* Οι ελληνικές αρχές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους ότι θα βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης παράνομων μεταναστών και κρατουμένων και ότι, πλέον, οι παράνομοι μετανάστες δεν θα κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και συνοριακούς σταθμούς φύλαξης.

Παρ' όλα αυτά, η αστυνομία και οι μεθοριακοί σταθμοί φύλαξης εξακολούθησαν να κρατούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών σε ακόμη χειρότερες συνθήκες. Για παράδειγμα, αναφέρει η Επιτροπή, στην αστυνομία του Σουφλίου και στους συνοριακούς σταθμούς στην περιοχή του Έβρου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 146 παράνομοι μετανάστες στριμωγμένοι σε ένα δωμάτιο 110 τ.μ., χωρίς να έχουν πρόσβαση σε υπαίθρια άσκηση ή οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα να μετακινούνται και με μόνο μία τουαλέτα και ένα ντους. Γυναίκες κρατούνταν μαζί με τους άνδρες και οι κρατούμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να αλλάξουν τα ρούχα τους.
Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την κατάσταση στις φυλακές. Διότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο, για την διαχείριση των φυλακών, μ' αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να στερούνται της προσφοράς υπηρεσιών υγείας και υγιεινής.
Στην δήλωση της CPT, τονίζεται ιδιαίτερα ότι, όπως λειτουργεί το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα, δεν είναι σε θέση να παράσχει ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων ενώ, όπως υπογραμμίζεται, σ' όλες τις φυλακές της χώρας, εφαρμόζεται η πρακτική της αποθήκευσης κρατουμένων.
Όπως επισημαίνεται, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές στην Άμφισσα, στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και στην νέα φυλακή του Δομοκού.
Στην δήλωση της η CPT αναγνωρίζει πλήρως, την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με το να αντιμετωπίζει μια σταθερή εισροή παράνομων μεταναστών τα τελευταία χρόνια και σημειώνει ότι, είναι εξαιρετικά απίθανο, αυτή η εισροή θα μειωθεί στο εγγύς μέλλον.
Η διεθνής κοινότητα αλλά και η ΕΕ, καταλήγει η δήλωση της Επιτροπής, πρέπει να παράσχει την δέουσα βοήθεια προς την Ελλάδα για να αντεπεξέλθει σ' αυτές τις προκλήσεις αλλά αυτό θα πρέπει να συμβαδίσει και με μία εκδήλωση σαφούς πρόθεσης από τις ελληνικές αρχές, ότι θα λάβουν μέτρα και θα θεσπίσουν νέους νόμους για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης παράνομων μεταναστών και κρατουμένων στις φυλακές.

ΑΠΕ



ολόκληρη η δήλωση του CPT απο εδω που παρατίθεται κατωτέρω



Ευρωπαϊκή Επιτρoπή για τηv Πρόληψη τωv
Βασαvιστηρίωv και της Απάvθρωπης ή
Ταπειvωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας


(CPT) 

Δημόσια δήλωση σχετικά  με την Ελλάδα

  

Η παρούσα δημόσια δήλωση γίνεται δυνάμει του Άρθρου 10, παράγραφος
2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της
Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας  
Στρασβούργο, 15 Μαρτίου 2011 Δημόσια δήλωση σχετικά με την Ελλάδα





15 Μαρτίου 2011 

1.  Από το 1993  ως σήμερα η CPT  έχει πραγματοποιήσει δέκα επισκέψεις στην Ελλάδα.  Η Επιτροπή συστηματικά επεδίωξε να διατηρεί εποικοδομητικό διάλογο με τις ελληνικές αρχές,  διατυπώνοντας κατ' επανάληψη συστάσεις σχετικά με την μεταχείριση και τις συνθήκες κράτησης προσώπων που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους.  Εν τούτοις, η συνεχιζόμενη απουσία δράσης
για να βελτιωθεί η κατάσταση σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής όσον αφορά την κράτηση παρανόμων μεταναστών και την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος δεν αφήνει στην Επιτροπή άλλη επιλογή από το να καταφύγει στο εξαιρετικό μέτρο της έκδοσης της παρούσας δημόσιας δήλωσης.   
  
2.  Στην έκθεση που συντάχθηκε μετά από την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 1997,  η CPT εξέφραζε ήδη την ανησυχία της όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον οι ελληνικές αρχές αντιμετώπιζαν την κράτηση των παρανόμων μεταναστών.   Η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η κράτηση παρανόμων μεταναστών  «επί εβδομάδες ή και μήνες σε εντελώς ακατάλληλους χώρους, 
με ανεπαρκή φωτισμό και/ή αερισμό και χωρίς να τους προσφέρεται η δυνατότητα καθημερινής άσκησης σε εξωτερικό χώρο ή οι στοιχειώδεις δραστηριότητες απασχόλησης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαράδεκτη και θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και απάνθρωπη και ταπεινωτική
μεταχείριση.»  
  
3.   Οι εκθέσεις που αφορούν τις επισκέψεις του 2005,  του 2007,  του 2008 και του 2009 περιγράφουν παρόμοια εικόνα των συνθηκών κράτησης των παρανόμων μεταναστών,  σε άθλιες συνθήκες,  σε αστυνομικά τμήματα και άλλες ακατάλληλες εγκαταστάσεις,  πολλές φορές σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες,  για χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών ή και περισσότερο,  χωρίς
δυνατότητα άσκησης σε εξωτερικό χώρο,  χωρίς δραστηριότητες και με ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη.  Οι συστάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης συνέχισαν εντούτοις να αγνοούνται. Παρά το γεγονός ότι επί σειρά ετών μεγάλος αριθμός παρανόμων μεταναστών εισέρχεται στην Ελλάδα από τα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, τίποτα δεν έγινε προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης συντονισμένης και αποδεκτής προσέγγισης όσον αφορά την κράτηση και την μεταχείρισή τους. 
  
4.    Η απουσία δράσης εκ μέρους των ελληνικών αρχών προς τον σκοπό της συμμόρφωσης με τις συστάσεις της CPT που αφορούν τους παράνομους μετανάστες οδήγησε την Επιτροπή να κινήσει, τον Νοέμβριο του 2008, τη διαδικασία έκδοσης δημόσιας δήλωσης.
Μετά από την περιοδική επίσκεψη τον Σεπτέμβριο του 2009,  η εν λόγω διαδικασία επεκτάθηκε και περιέλαβε και την κατάσταση στις φυλακές. Πράγματι, τα ευρήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω επίσκεψης ανέδειξαν το γεγονός ότι οι ανησυχίες που είχε διατυπώσει η CPT  σε προηγούμενες εκθέσεις δεν είχαν αντιμετωπισθεί και ότι μάλιστα παρατηρήθηκε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών κράτησης στις
φυλακές. Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον έντονο συνωστισμό σε συνδυασμό με την ανεπαρκή στελέχωση και την ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη.   
  



5.   Τον Ιανουάριο του 2010, η CPT είχε υψηλού επιπέδου συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα με σκοπό να τους τονίσει την κατεπείγουσα ανάγκη δρομολόγησης ουσιαστικού διαλόγου με την Επιτροπή και ανάληψης ενεργειών για να βελτιωθούν οι συνθήκες στις οποίες κρατούνται παράνομοι μετανάστες και τρόφιμοι φυλακών.  
                                                
( Το Άρθρο 10, παράγραφος 2, της ιδρυτικής Σύμβασης της CPT προβλέπει ότι: «Εάν το Μέρος δεν συνεργάζεται ή αρνείται να βελτιώσει την κατάσταση σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής,  η τελευταία μπορεί, με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών της και αφού δώσει τη δυνατότητα στο Μέρος να εκθέσει τις απόψεις του,  να αποφασίσει να κάνει δημόσια δήλωση σχετικά με το θέμα αυτό.» )

6.  Οι ελληνικές αρχές συνεχώς διαβεβαίωναν ότι γίνονταν ενέργειες για τη βελτίωση της κατάστασης . Για παράδειγμα, με την επιστολή τους από 23ης
Νοεμβρίου 2009 ενημέρωσαν την CPT ότι η διοικητική κράτηση παρανόμων μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα και τμήματα συνοριακής φύλαξης θα σταματήσει και ότι,  στο μέλλον,  οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι
υπόκεινται σε διοικητική κράτηση θα φιλοξενούνται αποκλειστικά σε ειδικές προς τούτο εγκαταστάσεις κράτησης.   Υποστηριζόταν επίσης ότι η εγκατάσταση κράτησης αλλοδαπών στον Πειραιά,  την οποίαν η CPT  είχε επανειλημμένως επικρίνει από το 1997,  θα κατεδαφίζετο στις αρχές του 2010. 
  
7.  Δυστυχώς,  τα ευρήματα της CPT  κατά τη διάρκεια της τελευταίας της επίσκεψης στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2011  κατέδειξαν ότι οι πληροφορίες που παρέσχον οι αρχές δεν ήταν αξιόπιστες.  Στα αστυνομικά τμήματα και στα τμήματα συνοριακής φύλαξης συνεχίζουν να
κρατούνται ακόμη περισσότεροι παράνομοι μετανάστες σε ακόμη χειρότερες συνθήκες.  Για παράδειγμα, στο αστυνομικό τμήμα και το τμήμα συνοριακής φύλαξης στο Σουφλί, στην περιοχή του Έβρου,  τα μέλη του κλιμακίου της Επιτροπής χρειάστηκε να δρασκελίσουν πάνω από ανθρώπους που κείτονταν ξαπλωμένοι στο δάπεδο για να μπορέσουν να προχωρήσουν προς το εσωτερικό του χώρου κράτησης. Βρέθηκαν 146 παράνομοι μετανάστες οι οποίοι συνωστίζονταν σε χώρο 110  τετραγωνικών μέτρων,  χωρίς δυνατότητα άσκησης σε εξωτερικό χώρο,  χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να κινηθούν,  με μία μόνο τουαλέτα και ένα ντους εν λειτουργία στη διάθεσή τους. Εξ αυτών οι 65 κρατούντο σε αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες για διάστημα άνω των
τεσσάρων εβδομάδων και ορισμένοι εξ αυτών για διάστημα άνω των τεσσάρων μηνών.  Δεν τους επιτρεπόταν καν να αλλάξουν ρούχα.  Σε ορισμένες περιπτώσεις,  γυναίκες κρατήθηκαν στον ίδιο χώρο με τους άνδρες εντός της εγκατάστασης κράτησης.   Παρόμοιες συνθήκες επικρατούσαν
σχεδόν σε όλες τις εγκαταστάσεις της αστυνομίας που επισκέφθηκε το κλιμάκιο της CPT.  Στην ειδική εγκατάσταση υποδοχής στο Φυλάκιο,  η οποία κατασκευάστηκε επί τούτου για τους αλλοδαπούς στην περιοχή του Έβρου,  παράνομοι μετανάστες,  μεταξύ των οποίων ανήλικοι και οικογένειες με μικρά παιδιά, κρατούντο κλειδωμένοι επί εβδομάδες και μήνες σε ρυπαρούς χώρους,  υπό συνθήκες συνωστισμού και κινδύνων για την υγεία, σε χώρους σαν κλουβιά, χωρίς δυνατότητα καθημερινής άσκησης σε εξωτερικό χώρο . Όσον αφορά την προαναφερθείσα εγκατάσταση στον Πειραιά,  συνεχίζει να λειτουργεί και μάλιστα τον Ιανουάριο του 2011  φιλοξενούσε παράνομους
μετανάστες σε πολύ χειρότερες συνθήκες από αυτές που περιγράφηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση που συντάχθηκε μετά από την επίσκεψη του 1997.  Αντίστοιχα, στον χώρο κράτησης στο αεροδρόμιο των Αθηνών συνεχίζουν να κρατούνται άνθρωποι σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές τις οποίες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,  στην υπόθεση M.S.S.  κατά Βελγίου και Ελλάδος,  πρόσφατα έκρινε ότι αποτελούν παράβαση του Άρθρου της 3 Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για τη συμμόρφωση με τις συστάσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη εγκατάσταση και οι οποίες διατυπώθηκαν για πρώτη φορά από την CPT στην έκθεση που συντάχθηκε μετά από την επίσκεψή της το 2005.  
  
8.  Η CPT έχει κατ' επανάληψη τονίσει την ανάγκη να θεραπευθούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες στην πολιτική κράτησης της Ελλάδας. Η CPT  έχει προσπαθήσει να ασκήσει την προληπτική της λειτουργία προτείνοντας πρακτικά μέτρα με τα οποία θα διασφαλιστεί ότι όλοι οι παράνομοι
μετανάστες που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους κρατούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες.  Παρά ταύτα,  ως προς τις πολύ σοβαρές ανησυχίες που διατύπωσε,  η Επιτροπή προσέκρουσε στην αδράνεια των ελληνικών αρχών.   
  
9.   Το αυτό ισχύει όσον αφορά την κατάσταση στις φυλακές.  Η CPT  διαπίστωσε σταθερή επιδείνωση των συνθηκών ζωής και της μεταχείρισης των κρατουμένων στις φυλακές κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.   Η Επιτροπή εντόπισε αριθμό ουσιαστικών διαρθρωτικών ζητημάτων εξαιτίας των οποίων υπονομεύονται οι προσπάθειες θεραπείας της κατάστασης.
Μεταξύ αυτών η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για τη διοίκηση του συστήματος των φυλακών, οι οποίες αποτελούν πολύπλοκα ιδρύματα,  η έλλειψη αποτελεσματικού συστήματος εκθέσεων και εποπτείας και η ανεπαρκής διοίκηση του προσωπικού.  Στις εκθέσεις της η CPT έχει τονίσει την
ακατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή,  την απουσία δραστηριοτήτων των κρατουμένων και την ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη.  Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι λόγω της ανεπαρκέστατης στελέχωσης των φυλακών,  ο έλεγχος στους κοιτώνες ορισμένων φυλακών που επισκέφθηκε έχει
στην πράξη αφεθεί σταδιακά στα χέρια ομάδων ισχυρών κρατουμένων.   Τα προβλήματα αυτά επιτείνονται λόγω του σοβαρού συνωστισμού στις περισσότερες ελληνικές φυλακές. 
  
10.   Οι ελληνικές αρχές οφείλουν επιτέλους να αναγνωρίσουν ότι το σωφρονιστικό σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα δεν είναι σε θέση να παράσχει ασφάλεια και προστασία στους κρατούμενους. Οι συζητήσεις με τις αρμόδιες κεντρικές αρχές στην Αθήνα ανέδειξαν την έλλειψη κατανόησης εκ μέρους τους της πραγματικής κατάστασης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.  
  
11.   Με τα ευρήματα της επίσκεψης του 2011 επιβεβαιώνεται ότι το ευνομούμενο σωφρονιστικό σύστημα,  στο οποίο θεωρητικά αποβλέπει ο νόμος,  έχει δώσει τη θέση του στην πρακτική της απλής  «αποθήκευσης κρατουμένων».   Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση της
συμμόρφωσης με τις επανειλημμένες συστάσεις της CPT  για τη βελτίωση της κατάστασης στις εγκαταστάσεις που επισκέφθηκε το κλιμάκιο και δη όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης,  τη στελέχωση,  τις δραστηριότητες των κρατουμένων και συγκεκριμένες πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης,  για να μην αναφέρουμε τα φαινόμενα βίας μεταξύ κρατουμένων. Οι συνθήκες είναι
ιδιαιτέρως ανησυχητικές στην Άμφισσα,  στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.  Ακόμη και σε μια νέα φυλακή,  όπως αυτή του Δομοκού, διαπιστώθηκαν πολλά από τα προαναφερθέντα προβλήματα.   
  
  
12.   Η CPT αναγνωρίζει πλήρως την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθόσον βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχή εισροή παρανόμων μεταναστών τα τελευταία χρόνια.   Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι το ρεύμα αυτό θα μειωθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον.  Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα  -και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση-  να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στην
αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής.  Εν τούτοις, η υποστήριξη αυτή πρέπει να συμβαδίζει με σαφή ανάληψη από τις ελληνικές αρχές δέσμευσης να ανατάξουν την παρούσα κατάσταση.   Τα προγράμματα και οι νέοι νόμοι πρέπει να συνοδευτούν από συγκεκριμένες ενέργειες με τις οποίες
θα υλοποιηθούν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.  Αντίστοιχη δέσμευση εκ μέρους των ελληνικών αρχών απαιτείται όσον αφορά την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας.  
  
13.  Με την παρούσα δημόσια δήλωση η CPT επιδιώκει να κινητοποιήσει και να συνδράμει τις ελληνικές αρχές ώστε να αναλάβουν αποφασιστικά δράση και να βελτιώσουν τη μεταχείριση των προσώπων που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αξίες τις οποίες έχει προσυπογράψει η Ελλάδα ως κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Προς τον σκοπό αυτόν και στο πλαίσιο της διεκπεραίωσης της αποστολής της, η Επιτροπή δεσμεύεται απαρέγκλιτα να συνεχίσει τον διάλογο με τις ελληνικές αρχές. 



και οι οικολόγοι για το θέμα με δική τους ανακοίνωση

(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Δημόσια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) "ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  

    μέλος του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    18.3.2011

    Δημόσια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT)

    "ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Μια ακόμα καταγγελία από διεθνή οργανισμό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα ντροπής που παρουσιάζει η σημερινή Ελλάδα στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η πρόσφατη δημόσια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτρoπής για τηv Πρόληψη τωv Βασαvιστηρίωv και της Απάvθρωπης ή Ταπειvωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), παρουσιάζει εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες μεταχείρισης και κράτησης προσώπων που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους στη χώρα μας. Πρόκειται για την επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι αρμόδια για την επίβλεψη της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Πρόληψη τωv Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.

  

    Από το κείμενο της Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας, προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία, αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα και τμήματα συνοριακής φύλαξης καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Στα κέντρα κράτησης άνθρωποι κάθε ηλικίας στοιβαγμένοι σε ρυπαρούς χώρους-κλουβιά, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, καθαριότητας και άσκησης, διαβιούν επί μήνες σε άθλιες συνθήκες, την ώρα που στις ελληνικές φυλακές, λόγω ανεπαρκούς προσωπικού και συνωστισμού, ο έλεγχος των κοιτώνων έχει σε πολλές περιπτώσεις περιέλθει στα χέρια ομάδων ισχυρών κρατουμένων.

  

    Ακόμα πιο ανησυχητικές είναι, ωστόσο, οι επισημάνσεις της Επιτροπής αναφορικά με τη αδράνεια της ελληνικής πολιτείας, η οποία, σύμφωνα με το κείμενο, δεν παρείχε αξιόπιστες πληροφορίες στην Επιτροπή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της, ενώ φαίνεται να μην κατανοεί την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής για την Ελλάδα: "Με τα ευρήματα της επίσκεψης του 2011 επιβεβαιώνεται ότι το ευνομούμενο σωφρονιστικό σύστημα, στο οποίο θεωρητικά αποβλέπει ο νόμος, έχει δώσει τη θέση του στην πρακτική της απλής "αποθήκευσης κρατουμένων".

  

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει άμεσα τέρμα σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου τους οποίους η χώρα μας έχει προσυπογράψει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμβάλλει στον διεθνή διασυρμό της χώρας.

  

    Η Θεματική Ομάδα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων








No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.