Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012
Ευ. Βενιζελος: Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε στην έκτακτη αυτή συνέντευξη Τύπου. Είχαμε μια συνάντηση προηγουμένως με τον συνάδελφο και αγαπητό φίλο Ανδρέα Λοβέρδο. Θα του δώσω το λόγο να σας πει το αντικείμενο της συζήτησής μας.
Α. Λοβέρδος: Ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι, συγνώμη για την αναστάτωση, ειδικά ζητώ συγνώμη από τους συντάκτες του Υπουργείου Υγείας, που το πρωί ήταν εκεί για τη συνέντευξη του Μάρκου Μπόλαρη για τα προνοιακά επιδόματα και την εθνική λίστα που από αύριο -όπως ακριβώς είχαμε προδιαγράψει και είχαμε δεσμευτεί- ξεκινάει η κατάρτισή της, για να αποφύγουμε δαπάνες περίσσιες που δεν πάνε στους δικαιούχους περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Ζητώ συγνώμη λοιπόν που σας ξαναφέρνω τώρα το απόγευμα, αλλά όπως σας είχα πει σε εσάς τους συντάκτες του Υπουργείου μας, την Πέμπτη έχουμε μια διάσκεψη με όλους τους εκπρόσωπους των φαρμακευτικών παραγωγικών εταιρειών -ξένων και ελληνικών- με τις φαρμακαποθήκες, με τα φαρμακεία, τους γιατρούς για να συζητήσουμε πια τη συγκεκριμένη πολιτική, πάνω σε ένα δημοσιονομικό στόχο από τους μεγαλύτερους, που αφορά όμως και το βαλάντιο του Έλληνα φορολογούμενου ταυτοχρόνως.
Είναι από τις λίγες στιγμές, μέσα σε αυτή την σκληρή πορεία των δυόμισι ετών, που ένας δημοσιονομικός στόχος απαντάει ευθέως, χωρίς μεσολάβηση, χωρίς καμία μεσολάβηση, στις απαιτήσεις του Έλληνα πολίτη να έχει το φάρμακό του, αλλά να μην υπάρχει κακοδιοίκηση και διαφθορά στον τομέα αυτό.
Έχουμε λοιπόν ένα κλειστό προϋπολογισμό, που όπως προσδιορίστηκε και συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπόλοιπους, θα είναι περίπου το ποσό που η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να καταναλώσει για φάρμακο το έτος 2012, δηλαδή 2,88 δις ευρώ.
Αυτό αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας που συνεποπτεύουμε με τον συνάδελφος τον κ. Κουτρουμάνη, αλλά και τα Ταμεία τα οποία δεν έχουν δεχτεί να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ είναι απ' έξω και στα οποία παρατηρήθηκε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Για όλα τα Ταμεία λοιπόν, ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα, οι δυνατότητες της μηνιαίας κατανάλωσης είναι 240 εκατ. ευρώ.
Κάθε τρίμηνο, όπως έχουμε σχεδιάσει και σχετική διάταξη νόμου συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις το εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, θα υπάρχει αυτός ο κλειστός προϋπολογισμός που θα ελέγχεται ανά μήνα, και ανά τρεις μήνες αναλογικά φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και οπωσδήποτε κυρίως οι παραγωγές εταιρείες, θα επιστρέφουν το υπερβάλλον. Συνεπώς προκλητή συνταγογράφηση, αδικαιολόγητη συνταγογράφηση που αυξάνει τις δαπάνες χωρίς ο ασθενής να την έχει ανάγκη, θα καταργηθούν πάραυτα.
Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που θα καταγραφεί και στο κείμενο της συμφωνίας. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις γι' αυτό και συνεχίζουν να γίνονται. Υπάρχουν προτεραιότητες από την πλευρά τη δική μας ότι στο στόχο θα τον επιτύχουμε έτσι και αντιπρόταση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πάμε με τη δραστική ουσία. Το θέμα αυτό εμείς το συζητάμε, γιατί επιμένουμε ότι η δική μας λύση είναι πρόσφορη και θα έχει αποτέλεσμα τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, το Μάρτιο, τώρα δηλαδή, ενώ η άλλη λύση είναι αβέβαιη, είναι μακροπρόθεσμη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Ούτως ή άλλως πάντως συγκρατήστε ότι πέρα από αυτό το θέμα που συζητάμε, ακόμη και ο κ. Πλασκοβίτης έχει αναλάβει τη τελική του διευθέτηση, όλοι μας συμφωνούμε αυτός είναι ο αριθμός, ο τελικός αριθμός. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα 2.880.000. Ό,τι είναι πάνω από αυτό είναι κακοδιοίκηση, είναι δαπάνη που δεν είναι χρήσιμη για τον ασθενή και για τον ασφαλισμένο, είναι λεφτά του ελληνικού λαού που χάνονται άδικα.
Κάναμε τη συνεργασία με τον κ. Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης επ’ αυτού του θέματος που πρέπει αυτές τις ώρες και μέρες να τελειώσει και η σχετική συμφωνία να ενσωματωθεί στην γενική συμφωνία με την οποία θα υπογράψει η χώρα μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπολοίπους. Το θεωρώ μείζον. Θα ακούσετε εσείς του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη και τη συζήτηση με όλους τους φορείς. Έπρεπε να το έχουμε συνεννοηθεί κεντρικά και αυτό κάναμε σήμερα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και από εδώ και πέρα το μόνο που μένει είναι η τελική συμφωνία και η έναρξη εφαρμογής της με τη συμφωνία με τους εταίρους την Πέμπτη. Θα σας ενημερώσουμε πού ακριβώς και τι ώρα θα γίνει. Αυτά κ. Υπουργέ από εμένα.
Ευ. Βενιζελος: Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας στον Ανδρέα Λοβέρδο και το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας για την συμβολή του στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και κυρίως τον επικαιροποιημένο δημοσιονομικό στόχο του 2012.
Οι δαπάνες υγείας, οι δαπάνες οι σχετικές με το φάρμακο, οι αμυντικές δαπάνες και οι δαπάνες που θέλουμε να μειωθούν σε σχέση με τη λειτουργία των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι τα τρία βασικά μέτωπα στον δημοσιονομικό αγώνα που δίνουμε, στο πλαίσιο ενός πολύ ευρύτερου αγώνα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας γύρω από το νέο πρόγραμμα.
Η συμβολή του Υπουργείου Υγείας είναι καθοριστική. Είχαμε σήμερα την τελική πολιτική σε κυβερνητικό επίπεδο συζήτηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και έτσι έχουμε μια καθαρή κυβερνητική γραμμή στα θέματα αυτά, την οποία στηρίζει και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία –είμαι βέβαιος– της Κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου. Και θέλω για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας, γιατί συνέβαλε με ενθουσιασμό και με πάθος στην προσπάθεια αυτή που είναι μια συλλογική εθνική προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ. Μπορείτε να κάνετε μερικές ερωτήσεις.
Δ. Γαλονάκη (Ην-Ων): Δύο ερωτήσεις θα κάνω. Η μια ερώτησή μου είναι για σας κ. Λοβέρδο: Θα υπάρξει μια μειωμένη λίστα φαρμάκων; Γιατί με βάση το κούρεμα προετοιμάζεται μείωση στη λίστα φαρμάκων; Και για τον κ. Βενιζέλο: Για τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση το κούρεμα και με βάση τον κ. Τσουπαρόπουλο που είναι στο ΤΣΠΕΑΘ, , μας έχει αναφέρει, ότι από τα δυο δισ. ευρώ που έχουμε μέσα θα γίνει ένα δισ. ευρώ. Κύριε Βενιζέλο μήπως προτίθεστε με βάση τις νέες συμφωνίες να ενισχύσετε και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως τις τράπεζες που δώσατε 240 δισ. ευρώ; Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζελος: Να απαντήσω. Για την συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο λεγόμενο PSI, δηλαδή στο πρόγραμμα στήριξης της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους από τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές εδώ και μήνες, έχω αναφερθεί την παραμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, όταν από τις Βρυξέλες δήλωσα ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπληρώσει τις περιουσιακές απώλειες των ταμείων.
Εάν τα ταμεία δεν μετάσχουν στο PSI η χώρα θα καταστραφεί δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά. Θα πτωχεύσει. Και όταν πτωχεύει η χώρα, δεν υπάρχει κρατικός προϋπολογισμός ικανός να επιχορηγεί σε ετήσια βάση τα ταμεία, να καλύπτει τα ελλείμματά τους, να διασφαλίζει την χορήγηση συντάξεων, όχι μόνο κύριων, αλλά και επικουρικών και άλλων παροχών.
Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αναλογιστικά βασίζεται στην ύπαρξη του κράτους και στα υγιή δημόσια οικονομικά. Άρα, αυτή η μεγάλη επιχείρηση εξυγίανσης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας, είναι ταυτόχρονα και μια επιχείρηση για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Κάθε χρόνο οι επιχορηγήσεις που δίνει το κράτος στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης ισούνται με το 50% της περιουσίας του σε τίτλους του δημοσίου, του χαρτοφυλακίου τους σε κινητές αξίες. Άρα, μέσα σε δυο χρόνια, ή για να το πω διαφορετικά, κάθε δυο χρόνια, το δημόσιο ούτως ή άλλως δίνει στα ασφαλιστικά ταμεία το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους.
Αλλά, τα Δημόσια Ταμεία είναι τμήμα της γενικής Κυβέρνησης ούτως ή άλλως. Άλλα ούτως ή άλλως συνδιαμορφώνει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα το έλλειμμα ή το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης και το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Η συμμετοχή των Ταμείων είναι αναγκαία, γιατί όταν θέλουμε να μετάσχουν ξένα ασφαλιστικά ταμεία, όπως όταν θέλουμε να μετάσχουν και ξένες τράπεζες, πρέπει να είμαστε πειστικοί, να μετέχουν δηλαδή πρώτα οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Και έχουμε τη δυνατότητα, γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά δοσοληψίες στο εσωτερικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να αναπληρώσουμε όποια περιουσιακή απώλεια με περιουσία ιδιωτική ή και δημόσια του δημοσίου, η οποία μπορεί να μεταφερθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Για να υπάρχει, λοιπόν, ασφαλιστικό σύστημα, για να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων μακροπροθέσμως, πρέπει να επιβιώσει η εθνική οικονομία. Και για να επιβιώσει η εθνική οικονομία, πρέπει να εφαρμόσουμε την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, να πετύχουμε στο νέο πρόγραμμα και στο PSI.
Α. Λοβέρδος: Από την πλευρά μου έχω να συμπληρώσω στην ερώτησή σας τα εξής: Έχουμε κάνει από την 1η Απριλίου τρεις νέες τιμολογήσεις στα φάρμακα που και οι τρεις ήταν μεσοσταθμικά υποκοστολογήσεις. Η κα. Λούκα Κατσέλη είχε κάνει μια γενναία υποκοστολόγηση τον Σεπτέμβριο του 2010 που ίσχυε μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Έκτοτε ανέλαβα εγώ την αρμοδιότητα ως Υπουργός Υγείας.
Δεν έχουμε πολλά περιθώρια, έχουμε κάποια, αλλά δεν έχουμε πολλά περιθώρια να γλιτώσουμε δαπάνες μέσω των υποτιμολογήσεων. Τώρα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του όγκου. Ένα φάρμακο κάνει για να με καταλάβετε λιγότερο αλλά πωλούνται περισσότερα από το ίδιο παρασκεύασμα. Άρα, αντί να κερδίζεις, χάνεις. Η συνταγογράφηση τα προκαλεί αυτά που δεν είναι η αναγκαία για τον ασθενή, αλλά είναι η λεγόμενη προκλητή, η μη χρήσιμη όπως τη λένε εκτός Ελλάδος, και η οποία προκαλεί παροξυσμό της δαπάνης. Αυτή χτυπάω.
Συνεπώς απαντώντας με μια φράση: Δεν θα κάνουμε υποκοστολογήσεις παρά μόνο προσαρμογές στην πορεία του χρόνου, όχι εκπλήξεις δηλαδή επ’ αυτού. Και δεύτερον ναι, θα αντιμετωπίσουμε με πολύ επιθετικό τρόπο το ζήτημα του προκλητού όγκου της συνταγογράφησης με το μέτρο που επιδιώκουμε να είναι και αυτή είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης και σας προανέφερα. Κάθε τρεις μήνες επιστροφές αναλογικά στον καθένα εκ των συμμετεχόντων στον κύκλο της διανομής του φαρμάκου.
Δημοσιογράφος: Ήθελα να ρωτήσω εάν πρώτα απ’ όλα εξετάζετε και άλλα μέτρα, όπως αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων...
Ευ. Βενιζελος: Όχι, όχι. Έχουμε ήδη συμπεριλάβει στα μέτρα μας το μέτρο της ομαδοποίησης ορισμένων ασθενειών απέναντι στις οποίες είναι δόκιμο να χορηγούνται ορισμένα γενόσημα φάρμακα και η ιατρική κάλυψη να αφορά αυτά τα γενόσημα. Είναι μια πολιτική ευρέως γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Άλλωστε είμαστε ουραγοί στην κατανάλωση γενοσήμων, ως μη οφείλαμε, διότι είμαστε μια χώρα που παράγει γενόσημα ή που πολυεθνικές εταιρείες έχουν εδώ μονάδες παραγωγής. Άρα λοιπόν όχι συμμετοχή του ασφαλισμένου, επ΄ ουδενί, αλλά μόνο τα μέτρα που σας προείπα.
Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Ποιο είναι το deadline, δηλαδή λέτε ότι αν δεν πιάσουμε το στόχο μπορεί να προχωρήσουμε και σε κάποια άλλα μέτρα.
Ευ. Βενιζελος: Θα τον πιάσουμε το στόχο. Αφού θα επιστρέφει κάθε σημείο του κύκλου διανομής του φαρμάκου θα τον πιάσουμε τον στόχο. Είναι ο πιο απλός τρόπος...
[...]
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.