Wednesday, May 11, 2011

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ @ ΡΩΣΙΑ


αναδημοσίευση απο εδω


Η καταπολέμηση της ναρκομανίας θα αρχίσει από το σχολείο

18.04.2011, 14:30

© Flickr.com/EdWohlfahrt/cc-by-nc
 Εκτυπώστε το άρθροΕνημερώστε το φίλο σας για το Email Προσθέστε στο μπλογκ
 Στο πρόβλημα της πρόληψης της ναρκομανίας μέσα στο νεολαιΐστικο περιβάλλον ήταν αφιερωμένη η συνεδρίαση του Προεδρείου του Κρατικού Συμβουλίου που έγινε στη σιβηρική πόλη Ιρκουτσκ.

 Αποφασίστηκε να παίρνονται  σκληρά μέτρα γιατί η ναρκομανία, όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση, έγινε πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Στον κόσμο, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του ΟΗΕ, κάνουν χρήση ναρκωτικών πάνω από 100 εκατ. άνθρωποι. Τα περισσότερα πολιτισμένα κράτη, όπως επισήμανε κατά τη συνεδρίαση ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είναι αναγκασμένα να καταπιαστούν με την καταπολέμηση αυτού του κακού. Στη Ρωσία, σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν δημοσιευθεί στις αρχές του 2011, έχουν καταγραφεί επίσημα 560 χιλιάδες  εθισμένοι στα  ναρκωτικά, ενώ οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά μερικές φορές μεγαλύτερος. Μάλιστα, το 70% των ναρκομανών είναι νέοι ηλικίας ως 30 ετών. Κάτι το χειρότερο - η ηλικία των νέων που έχουν δοκιμάσει κάποια ναρκωτικά μειώθηκε ως 11-12 χρόνια.
Κατά τη γνώμη του προέδρου της Ρωσίας,  στις σημερινές συνθήκες  είναι αναγκαία η υποβολή των μαθητών σε εξετάσεις για την ανίχνευση ναρκωτικών σε όλη τη χώρα. Για αυτό τον σκοπό χρειάζεται να ψηφιστεί αντίστοιχος ομοσπονσιακός Νόμος. Εννοείται ότι η επιβολή τέτοιων τεστ δεν είναι μόνο  νομικό, αλλά και  ηθικό πρόβλημα. Είναι γνωστό ότι  η ιδέα αυτή  δεν υποστηρίζεται απ’ όλους τους γονείς. Μερικοί απ’ αυτούς θεωρούν ότι τέτοια τέστ παραβιάζουν το δικαίωμα για ιδιωτική ζωή, ενώ αυτοί που έζησαν την τραγωδία του εξευτελισμού του ατόμου και το θάνατο του παιδιού τους, καταλάβαίνουν πολύ καλά την ανάγκη της λήψης τέτοιου μέτρου.
Τον τελευταίο καιρό πλατιά διάδοση απόκτησαν τα ναρκωτικά που μπορούν να κατασκευαστούν πολύ εύκολα από ουσίες που βρίσκονται, όπως λένε, στα χέρια μας- π.χ., από ορισμένα φάρμακα που πουλιούνται στα φαρμακεία. Εξάλλου, στην προπαγάνδιση τέτοιων ουσιών, δυστυχώς, παίζουν αρκετά μεγάλο ρόλο τα ΜΜΕ,- παρατήρησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
- «Μπήκα τώρα στο Yandex και το πρώτο που εμφανίστηκε στο σύστημα αναζήτησης ήταν το εξής: «dezamorfin, μέθοδος παρασκευής. Η ίδια η αναζήτηση της μιάς είτε της άλλης ουσίας δεν σημαίνει ούτε έγκλημα, ούτε και παραβίαση του Νόμου, ενώ οι πληροφορίες στις ιστοσελίδες  διαμορφώνουν και προκαλούν ορισμένο έγκλημα. Παρ’ όλο που πάντα τασσόμουν και τάσσομαι υπέρ της ελευθερίας του ΄Ιντερνετ θα ήθελα να τονίσω ότι στις περιπτώσεις  καταφανούς παραβίασης του Νόμου,   οι φορείς δεδομένων έχουν όλες τις δυνατότητες διακοπής της λειτουργείας τέτοιων ιστοσελίδων»,- παρατήρησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
 Το κράτος, βέβαια,   δεν θα δίνει  προσοχή μόνο στα προληπτικά μέτρα. Πρέπει να κάνουμε κάτι και με εκείνους που έγιναν πια εξαρτημένοι  από τα ναρκωτικά. Κατά τη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβοθλίου υποβλήθηκε, μεταξύ άλλων, και η πρόταση για πιο προσεκτική εξέταση των εγκλημάτων που διαπράττονται κάτω από την επίδραση των ναρκωτικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιοι εγκληματίες θα υποβάλλονται σε αναγκαστική θεραπεία, ενώ για εκείνους που ασχολούνται με την διανομή ναρκωτικών και πολύ περισσότερο που παρασύρουν τους ανήλικους στη διέπραξη αυτού του εγκλήματος, η ποινική δίωξη θα  γίνει πολύ πιο αυστηρή.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.