Thursday, January 6, 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Στο συνημμένο κείμενο θα βρείτε Δελτίο Τύπου σχετικά με τη δράση των οργανώσεων Γιατροί του Κόσμου, ACT UP ΗΕLLAS και HelMSIC σχετικά με την επείγουσα παρέμβαση που επιχειρούν με στόχο την παροχή υγειονομικής και ανθρωπιστικής φροντίδας στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών.



6/1/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η Ελλάδα - έχοντας πρακτικά ανεξέλεγκτα σύνορα αποτελεί εδώ και καιρό την πύλη εισόδου και μετακίνησης νομίμων και παρανόμων μεταναστών, προσφύγων, αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη και το χειρότερο χώρα διακίνησης (trafficking-smuggling) ανθρώπων με στόχο την εκμετάλλευση εργασίας αλλά και την παράνομη πορνεία.
Αν ανατρέξει κανείς στις προσπάθειες νομιμοποίησης των μεταναστών, τα τελευταία 20 χρόνια, στην Ελλάδα αλλά και στα δεδομένα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο αριθμός των μεταναστών ανέρχεται σε περίπου 1.2 εκατομμύρια άτομα στα 11 εκατομμύρια του πληθυσμού. Πρόσφατα, η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα που η φτώχεια αυξάνει και το σύστημα υγείας σκληραίνει απάνθρωπα, με την αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας να γίνεται όλο και πιό αντιληπτή.
Πέραν του πολύ σημαντικού θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διακίνηση νόμιμων/παράνομων μεταναστών και προσφύγων αποτελεί και σημαντικό θέμα Δημόσιας Υγείας που το κράτος ακόμη δεν έχει αντιμετωπίσει πρακτικά και θεσμικά. Από την είσοδο του μεταναστευτικού πληθυσμού στη χώρα, τον εγκατεστημένο μεταναστευτικό πληθυσμό έως και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων δεν υπάρχει συντονισμένη & οργανωμένη κεντρική ιατρική μέριμνα ή αντιμετώπιση.
Αντίστοιχα, από μελέτες και Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν εφαρμοσθεί στη χώρα με συμμετοχή και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης αναδείχθηκαν τα εξής:
Υψηλά ποσοστά επιπολασμού των ηπατιτίδων B και C, της HIV λοίμωξης και φυματίωσης σε άστεγους μετανάστες των Αθηνών απέδειξε έρευνα[1] στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
- Το 10% ήταν φορείς του HBV- ANTI- HCV ανιχνεύθηκαν στο 6,3%
- Συλλοίμωξη του με HBV και HCV διαπιστώθηκε στο 1,2%
- Το 1,2% ήταν φορείς του HIV.
Οι διαφορές της συχνότητας της νόσου ανάμεσα σε διαφορετικούς πληθυσμούς σε σύγκριση με τον Ελληνικό είναι τεράστιες και οφείλονται εν μέρει στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν χιλιάδες μετανάστες και κυρίως πολιτικοί πρόσφυγες.
Η ταυτόχρονη οικονομική κρίση οδήγησε πλην των μεταναστών και Ελληνες πολίτες έξω από το σύστημα υγείας με αποτέλεσμα να αποτελούν το 11,3% των ασθενών στα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) .
Πρόσφατη μελέτη των ΓτΚ στον πληθυσμό που επισκέπτεται τα πολυϊατρεία, ανέδειξε σημαντικό ποσοστό ατόμων (23,33%) που διαμένει σε εγκαταλελειμένα κτίρια ή είναι άστεγοι. Εντυπωσιακό είναι οτι το 19% του πληθυσμού που προσέρχεται στα ιατρεία έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενώ το 31,25% πάσχει από χρόνιες παθήσεις. Σημαντική αναδεικνύεται η χρήση ουσιών και αλκοόλ σ’αυτό τον πληθυσμό (18, 75%).
Εμφανής είναι η ανάγκη ιατρικής παρέμβασης.
Προγράμματα δρόμου που υλοποιεί η ΜΚΟ ACT UP Δράσε HELLAS οδήγησαν τελευταία (Ιούν-Δεκ/ 2010) στον εντοπισμό νέων συνεχώς ανανεούμενων ομάδων πληθυσμού που έρχονται καθημερινά στην πρωτεύουσα, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται ασυνόδευτα ανήλικα, οικογένειες, έγκυες γυναίκες. Στην προσπάθεια υγειονομικής κάλυψης έναντι τουλάχιστον των μεταδοτικών νοσημάτων, η απάντηση του ΥΥΚΑ υπήρξε αρνητική (αριθ.πρωτ Υ4α/145273_Δεκ 2010) με αιτιολογικό την παράνομη είσοδό τους στη χώρα και την έλλειψη ασφάλισης.Πέραν του ανθρωπιστικού θέματος που θέτει, η στάση του ΥΥΚΑ είναι επίσης μια στάση εξαιρετικά επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία. Ατυχώς, η Φυματίωση, οι Ηπατίτιδες, ο HIV, η Ψώρα μεταδίδονται ΚΑΙ από ανασφάλιστους Έλληνες πολίτες και από Μετανάστες, στους οποίους απαγορεύεται αυτή τη στιγμή η πρόσβαση στην υγεινομική περίθαλψη.
Οι ΓτΚ, η ACT UP ΔράσεHELLAS και η HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής), από το Νοέμβριο του 2010 έχουν καταθέσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ αίτηση χρηματοδότησης επείγουσας παρέμβασης στο Κέντρο της Αθήνας με στόχο ακριβώς την παροχή βοήθειας σε όποιους την χρειάζονται.
Νομίζουμε οτι με τις εκρηκτικές διαστάσεις των προβλημάτων του κόσμου στο δρόμο που πλέον αντιμετωπίζουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε.
ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΩΣ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ Σ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ, ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ..
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΑΡΩΓΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.
ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Η ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ. ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΙ.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.