ΚΕΕΛΠΝΟ:
Υγειονομική “βόμβα” οι λαθρομετανάστες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας!
AIDS, φυματίωση και ηπατίτιδα είναι μερικά από τα λοιμώδη νοσήματα που έχουν εντοπιστεί σε επικίνδυνα υψηλά ποσοστά ανάμεσα στους χιλιάδες λαθρομετανάστες που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Οι επιστήμονες μιλούν για μια υγειονομική «βόμβα» που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί και το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να την εξουδετερώσει, προτού πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη διάδοση των ασθενειών στον γενικό πληθυσμό.
Από τα μέσα Ιουνίου πέντε κινητές μονάδες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) θα σαρώνουν καθημερινά το κέντρο της πρωτεύουσας και ειδικά τις περιοχές όπου έχει συσσωρευτεί ο μεγαλύτερος όγκος μεταναστών. Οι μονάδες αυτές θα είναι εφοδιασμένες με ειδικό ιατρικό εξοπλισμό και θα στελεχώνονται από γιατρούς και άλλους επιστήμονες.
Το προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ θα κάνει βασικές ιατρικές εξετάσεις στους μετανάστες και θα προχωράει σε θεραπεία όσων προβλημάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ τα σοβαρότερα περιστατικά θα παραπέμπονται σε ειδικές μονάδες, με βασικότερο πυλώνα τηνΠολυκλινική Αθηνών στην πλατεία Ομονοίας. Παράλληλα, θα γίνεται στατιστική καταγραφή των νοσημάτων, ώστε οι επιστήμονες να έχουν μια όσο το δυνατό καλύτερη εικόνα της κατάστασης, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία τριψήφια τηλεφωνική γραμμή που θα δέχεται αναφορές για σχετικά προβλήματα.
Οι μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως χρήστες ουσιών, άστεγους, απόρους και εκδιδόμενα άτομα. Ωστόσο, εκείνο που κινητοποίησε την πολιτεία είναι τα ανησυχητικά υψηλά ποσοστά λοιμωδών νοσημάτων που ανιχνεύτηκαν σε μετανάστες κατά τη διάρκεια αντίστοιχου πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκεε τον περασμένο Φεβρουάριο σε τέσσερις πλατείες του κέντρου (Ομονοίας, Βικτωρίας, Κουμουνδούρου και Αττικής).
Όπως δηλώνει στην «Espresso» ο Βαγγέλης Λιάπης, γιατρός του τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα ποσοστά που προέκυψαν ήταν «αρκετά αυξημένα τόσο σε σχέση με εκείνα που εντοπίζονται στον γενικό πληθυσμό, όσο και στους κόλπους των μεταναστών». Ανάμεσα σε άλλα εντοπίστηκαν AIDS, ηπατίτιδες διαφόρων τύπων (κυρίως B και C), φυματίωση (πνευμονική, ενεργός και η πολύ επικίνδυνη πολυανθεκτική) καθώς και πολλές δερματικές ασθένειες, όπως ψώρα. Ο κ. Λιάπης συμπληρώνει ότι υπήρξαν και περιπτώσεις χρόνιων διαρροϊκών συνδρόμων, τα οποία θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε λοιμώδη νοσήματα όπως η χολέρα, χωρίς πάντως να έχει διαγνωστεί ακόμη κάτι τέτοιο.
«Γενικά είναι αυξημένα τα ποσοστά και αυτό μας έχει χτυπήσει καμπανάκι για πρόληψη αυτών των εν δυνάμει υγειονομικών βομβών»αναφέρει ο γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, ο αυξημένος συγχρωτισμός, η ελλιπής εμβολιαστική κάλυψη και η όχι και τόσο καλή διατροφή «μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία υγειονομικού κινδύνου, τόσο για την υγεία των μεταναστών όσο και για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Αθήνας και γενικότερα της Ελλάδας». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κινδύνου αναφέρει τη φυματίωση.
«Όταν έχουμε μια ενεργή φυματίωση και με δεδομένο ότι πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών αναγκάζεται να διαβιεί σε ένα δωμάτιο δέκα τετραγωνικών μέτρων, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να γίνεται αυτόματα μια αλυσιδωτή αντίδραση και να υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη εξάπλωση στην κοινότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα λόγω συνθηκών. Αυτό συνεπάγεται ότι άμεσος στόχος μας είναι να το ελέγξουμε και να υπάρξει περιχαράκωση, ώστε να μην ξεφύγει η νόσος στην κοινότητα και έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα».